Jaro a bylinky – I (Medvědí česnek)

„Březen - za kamna vlezem, duben – ještě tam budem“.

Letos k nám jaro přichází ryze aprílovým způsobem. Nejprve nás navnadilo teplými dny, a pak zase zchladilo sněhovou pokrývkou i mrazíky. Jakoby nám příroda říkala, že nařízení spojená s pandemií, tedy vycházet jet na nezbytně nutnou dobu, bychom měli dodržovat. A zima nás má opravdu udržet za kamny.

V každém případě se již všechno pomalu zelená.  Je potřeba posílit imunitu. Příroda nám nabízí mnoho zdrojů a ingrediencí pro výrobu vlastních léčivých produktů. Tak alespoň malá ochutnávka tradičních receptů…

Tentokrát na téma Medvědí česnek

Medvědí česnek obsahuje mnoho účinných látek jako např. silice, hořčiny anebo vitamín C. To platí především pro čerstvou rostlinu. Vařením a sušením se obsah účinných látek snižuje.  Bylinku je doporučováno sbírat na jaře a právě v tomto období se jedná o efektivní prostředek detoxikace organismu.

Účinné látky obsažené v rostlině působí kladně rovněž na zažívání, neboť regulují činnost žaludku, podporují trávení a pomáhají při průjmech. Medvědí česnek ale účinkuje i při kardiovaskulárních potížích, když např. reguluje krevní tlak a kladinu krevního cukru a cholesterolu v krvi. Doporučován bývá rovněž při chřipce a nachlazení a vnějšně ho lze využít např. k léčbě akné a vyrážek.

Lze jej zpracovat hned několika způsoby.

Nejlepší je nakrájet jej na čerstvý chleba s máslem, přidat jej do pomazánky, míchaných vajíček či s ním posypat uvařené brambory.

Sušení – listy česneku nakrájíme na větší kousky a necháme (například na plechu vyloženém pečícím papírem) vysušit. Po usušení rozmixujeme a uchováváme v suchu. Můžeme využít jako koření do polévek, omáček, pečiva nebo masa.

Pesto – 120 g medvědího česneku, 15 g soli, 100 ml kvalitního rostlinného oleje. Lístky česneku omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Tyčovým mixérem rozmixujeme nebo můžeme jen nožem nasekat nadrobno. Přidáme sůl, olej a zamícháme. Dáme do skleničky a uzavřeme. Uchováváme v lednici.

Olej  - 3 hrsti listů nahrubo rozdrtíme a přelijeme 1 l zastudena lisovaného olivového, slunečnicového nebo bodlákového oleje (listy česneku by měly dosahovat alespoň do poloviny oleje). Na tmavém místě necháme 4 týdny vyluhovat, poté scedíme a přelijeme do tmavých lahví. Olej vydrží několik měsíců a lze jej využít pro marinování masa, do salátů, těstovin apod.

 

Comments are closed.