Velikonoční pečení s lepkem i bez něj

Zítra bude Zelený čtvrtek.

Věřící si v tento den připomínají poslední večeři Páně s hořkými zelenými bylinami, při níž se ustavuje tajemství eucharistie. Také Ježíšovu modlitbu v zelené zahradě Getsemanské a jeho zajetí.

Na jídelníček bychom měli zařadit něco zeleného.

Upéct si můžeme "Jidáše", pečivo z kynutého těsta tvarované nejčastěji do podoby oprátky upomínající na Jidášovu zradu a jeho následnou sebevraždu.

Jak na ně a na další tradiční velikonoční pochutiny s lepkem i bez lepku?

Jidáše

120 g másla, 50 g cukru, 3 žloutky, 0,25 l mléka, 30 g droždí, 500 g polohrubé mouky, sůl, citronová kůra

V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přidáme kvásek z kvasnic (připravený z trochu mouky, cukru a mléka). Když je vše rozmícháno, přidáme sůl, citronovou kůru, ostatní mouku a podle potřeby mléko. Vypracované těsto dáme vykynouti. Po vykynutí vyválíme na prst silné a 20 cm dlouhé tyčinky a různě je stáčíme. Žloutkem potřené těsto pečeme do zlatova. Studené Jidáše můžeme pomazat máslem a medem nebo sirupem.

Mazanec tvarohový

½ kg hl. mouky, 1 zelený tvaroh, 3 – 5 lžic mléka, ½ lžičky soli, 1 lžíce citronové šťávy, 15 dkg másla, 15 dkg ml. cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 prášky do pečiva, 2 – 3 lžíce rumu, rozinky, vejce na potření a mandle na posyp

Utřeme vejce s cukrem a máslem, poté přidáme ostatní. Vytvoříme dva mazance a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (před vložením snížíme na 160 stupňů). Pečeme cca 45 min.

Beránek šlehačkový

60 g změklého másla + na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, 125 g ml. cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 250 g hl. mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 250 ml smetany ke šlehání (33%), 100 g rozinek namočených v rumu

V míse utřeme máslo se všemi cukry a jedno po druhém zašleháme vejce. Šleháme, až hmota nabude, poté k ní postupně přidáme mouku s kypřícím práškem. Nakonec přidáme smetanu a rozinky a promícháme. Těsto by mělo sahat cca 1 cm pod okraj formy beránka. Pečeme cca 50 min v předehřáté troubě na 175 stupňů.

Mazanec bez lepku

300 ml mléka, 1,5 lžíce psyllia (namočit do mléka), 2 vejce, 120g másla rozehřát, 120g cukru, 260 g Schar mix B, 180 g červené Doves Farm (M a S), 60 g pohankové mouky, 10 g soli, citr. kůra, 4 lžičky sušeného droždí, rozinky namočené v rumu

Všechny přísady necháme zpracovat v pekárně nebo robotu, necháme vykynout v pekárně. Po vykynutí děláme tvar mazance, komu nepůjde, je lepší dát do užší naolejované mísy a nechat ještě tak 30 min. kynout. Troubu předehřejeme na 250 stupňů i s plechem, na kterém budeme péct. Mazanec opatrně překlopíme na pečící papír, potřeme bílkem a posypeme mandličkami, vsuneme do trouby. Stáhneme na 200 stupňů a pečeme 10 minut, pak stáhneme na 170 a pečeme ještě tak hodinu. Z uvedeného množství je jeden mazanec.

Mazanec kváskový bez lepku

300 g kvásku (kvásek + 150 g Schar mix B + 150 g vody), 250 ml mléka, 1,5 lžíce psyllia (namočit do mléka), 2 vejce, 120g másla rozpuštěného, 120 g cukru, 110 g Schar mix B, 180 g červené Doves Farm, 60 g pohankové mouky, vanilkový cukr, 10 g soli, 1 lžička xantanu, 1 lžíce oleje pro zpracování těsta, citr. kůra, rozinky namočené v rumu

Večer rozkvasíme kvásek. Ráno zaděláme těsto v pekárně nebo v robotu (rozinky dáme i s rumem do těsta), necháme 1,5 h kynout. Těsto je docela dost řídké, takže překládat moc nejde, použijte obracečku a zapracujte mouku. Těsto dejte do užší mísy vymazané olejem, přikryjte fólií a dejte na teplé místo a nechte kynout 2 hodiny. Vyhřejte pořádně troubu i s plechem nebo kamenem, na kterém budete péct, na 250 stupňů, klasické pečení.

Mazanec vyklopte na prkýnko s papírem na pečení, jako chleba z ošatky. Potřete bílkem, posypte mandličkami a pečte na 200 stupňů cca 10 minut. Poté stáhněte teplotu na 160 - 170 stupňů a pečte ještě asi hodinu.

Comments are closed.